Идеи за създаване на собствен бизнес през oDesk – Агенции

Идеи за създаване на собствен бизнес през интернет – Агенции

Идея 1 – как без допълнителни средства да си направим агенция през oDesk:

Тази идея изисква доста труд и време, но ако работите за нея здраво след време найстина можете да имате добри приходи. За да я осъществите трябва или да имате умения и качества, необходими за управление на проекти. Идеята изисква време и усилия за да започнете.

 1. Създавате си бизнес профил в oDesk (трябва първо да си направите безплатен профил, през който давате работа, а не профил, през който търсите работа).
 2. След като си направите профил, през който наемате на работа трябва да верифицирате дебитна или кредитна карта – това също е безплатно (в User Settings – иконката със зъбно колелце горе дясно до името ви, трябва да натиснете на “Payment methods”). Въпреки, че е безплатно, това е свързано с краткотрайно изтегляне на две малки суми пари от картата ви  на обща стойност около 15 лева, които си получавате обратно след няколко дни отново в картата ви. След изтеглянето, до няколко дни, а за някои банки веднага (най-лесно през интернет банкиране), можете да проверите точните две суми, които са ви изтеглили и да ги въведете отново в oDesk, за да верифицирате дебитната си карта. По този начин сайтът разбира, че вие сте реален човек (или бизнес), с реална банкова сметка и щом банката ви дава достъп до тази банкова сметка и можете да проверите точните две изтеглени суми, то тази сметка наистина е ваша. oDesk ще ви върне изтеглените суми в картата независимо дали завършите верифицирането на дебитната карта или не, но ако завършите верифицирането бързо, то и парите ще ви се върнат там малко по-бързо. В самото име и на двете транзакции ще има и двете суми написани в долари, а самата транзакция ще е сумата в лева. Препоръчвам ви да напишете двете суми в долари (поредността няма значение), а не тези в лева. Ако имате само сумите в лева можете да напишете тях (поредността отново няма значение), но понякога (рядко) oDesk не успява да верифицира правилно със сумите в лева и тогава ще трябва да им пишете за помощ и съпорт и те ще оправят нещата.
 3. Натискате Settings (иконка със зъбно колело горе вдясно) ще намерите Create company (долу-вляво), а като натиснете и там ще намерите опция Create an Agency – от там създавате профил на агенция.
 4. След като си направите профил на агенция трябва да съберете онлайн екип – фрийлансери от сайта (през търсене), които са съгласни да работят с вас и да ги добавите във вашата агенция, а те да приемат – това не ги ангажира с нищо, а те могат да си кандидатстват за работа и самостоятелно без вие да вземате комисионна. Вие ще взимате комисионна за всеки един проект, който ръководите, а големите проекти често се взимат от агенции, а не от единични фрийлансери, защото големите проекти не са по силите на един единствен човек, а клиентите често предпочитат някой друг да ръководи директно проекта, а те само да следят напредъка и да имат изисквания.
 5. След събирането на голям екип и създаване на каналите за комуникация (skype, email, oDesk и др.) е време да започнете да кандидатствате за големи проекти, за които смятате, че екипът ви е квалифициран. Отново ще подчертая – често големите проекти се взимат от агенции, а не от единични фрийлансери. Можете да прочетете повече за агенциите в oDesk и да получите допълнителни насоки по-надолу на страницата, както и от тук: Как да направим агенция през интернет?” (на английски език).

Идея 2 – различна от първата, но в известен смисъл подобна:

Тази идея е приложима, даже на пръв поглед е по-лесно приложима от първата. На второ четене, обаче, аз лично бих се заел с нея само ако предварително съм минал през Идея 1 и съм намерил поне няколко подходящи кандидати за работа от поне няколко различни сфери. Има хора, които твърдят, че така успяват да изкарват добри пари и в подкрепа на тяхното твърдение бих казал, че преди време бяха уволнили някой от голяма фирма, защото се оказало, че от години изцяло аутсорсва цялата си работа през сайт за фрилансери, а през останалото му свободно време си правил каквото си иска. Това, до някаква степен е подобно на тази идея и внася допълнителен смисъл в нея. Тази идея също изисква време и усилия за да започнете.

 1. Правите си профил, през които предлагате работа в oDesk и верифицирате дебитна или кредитна карта (стъпки 1 и 2 от Идея 1).
 2. Правите си още един профил в друг фрийлансерски сайт, през който търсите работа и се представяте за много добър и квалифициран, поради което кандидатствате със сравнително висока цена.
 3. Когато ви наемат на работа преписвате проекта с ваши думи и го пускате като работа през профила от стъпка 1.
 4. Наемате някой индиец или филипинец, който работи евтино и е сравнително добър и горе-долу владее английски за да можете да се разбирате. След това остава само да ръководите проекта, докато не получите резултатът, който клиентът иска.
 5. Когато имате желаният резултат го изпращате на клиента в другият фрийлансерски сайт – той ви плаща, вие плащате на индиеца, а разликата в цената остава за вас.

И за двете идей бих добавил следното:

 1. Не мислете, че ще е лесно да започнете – и двете възможности за агенции изискват усилия и време.
 2. Помнете, че ви оценяват на края на всеки проект.
 3. Агенциите обикновено кандидатстват за почасови проекти, така че дори и да не успеете да завършите проекта до край,  гарантирано ще си вземате парите – парите по почасови проекти са гарантирани от oDesk. Ако проектът не бъде успешно завършен, обаче, ще получите лоши оценки и можете да стане по-трудно да си намирате следващ клиент и ще трябва да свалите цената минимум с 30% за да започнат отново да ви обръщат внимание.
 4. Понякога за един проект трябва да наемете повече от един кандидат. За един проект обикновено кандидатстват между трима и сто кандидата. И в двата случая има голяма вероятност измежду кандидатите да има много подходящи кандидати, но може да има и такива, които кандидатстват за всичко без да са сигурни, че могат да завършат проекта успешно. Подберете кандидатите внимателно – разгледайте профилите, рейтинга (оценките) им и прочетете коментарите, които са оставили предишните им работодатели, задавайте им въпроси и обсъдете проекта. Ако проектът го позволява, наемете избраният от вас кандидат да направи работещ прототип, но с най-малката възможна функционалност, която да ви увери, че работата ще бъде свършена достатъчно добре. Когато получите прототип имате две възможности:
  • Прототипът ви харесва – кандидатът продължава да работи и завършва целият проект. В най-честият случай прототипът е достатъчно добър – два пъти съм наемал хора през oDesk за да ми помогнат за конкретно нещо – и двата пъти съм бил доволен от резултата.
  • Прототипът не ви харесва – наемате нов кандидат, който да довърши проекта или изцяло да го преработи (ако наистина нещата са толкова зле).

ВНИМАНИЕ! Избирайте сигурни пароли за профила си! Всяка комуникация с фрийланс сайтовете е криптирана, но ако паролата ви е слаба някой може да получи достъп до личната ви сметка (портфейл). Задължително паролата ви трябва да е дълга и в нея да присъстват малки букви, големи букви, цифри и специални символи. Пазете паролата си на сигурно място – най добре в главата! По изключение можете да дадете паролата си и на някои, който ви е близък, но това също не е препоръчително. Никога не давайте паролите си при поискване през имейл, през социални мрежи или през където и да е другаде!