Често задавани въпроси

Надомна работа – често задавани въпроси

Напоследък събирам често задаваните въпроси от формата за контакти с мен. Публикувам въпросите и отговорите без корекция, а в последствие ще ги коригирам и тук ще добавям още въпроси и отговори относно това  “Как да ме наемат на работа дистанционно през интернет?.

Ако ме наемат и свърша работата как ще преведат заплащането?”

За различните сайтове има малки различия, но общо взето стъпките са почто едни и същи. Ще опиша как точно става това за един от тях и в последствие ще добавям различията с другите сайтове.

  1. В User Settings (иконката със зъбно колелце горе дясно до името ви) трябва да натиснете на “Get Paid” за да добавите предпочитания от вас начин за извършване на плащанията. oDesk препоръчва да изберете “Recomended in Bulgaria – Local Funds Transfer (EUR) – $1.99 per withdrawal to Bulgaria.”. Т.е. давате си банковата сметка и ги получавате там, а ако имате карта към тази сметка можете ги изтеглите от картата ви вместо да ходите до банката. Проблемът при този начин е, че българската банка си взима комисионна за преводи в сметката ви, които пристигат в Евро (мисля, че всичките бг банки, но може и да има банка, която не взима) и отделно губите от курса на долара, който чуждата банка на oDesk ще използва за да ги превърне от USD в EUR за да ги прати в българската. Отделно губите от курса евро – лев, който вашата банка ви дава. Ако България мине към Евро тогава наистина това би бил много добър начин. За избягване на част от таксите (за някои бг банки) ви е по изгодно да си направиш сметката, която е в евро и тогава може вашата банка да не вземе никаква комисионна. Някои хора използват друг начин за превод до БГ и твърдят, че им излизало по-изгодно – предплатена Moneybookers Skrill карта в USD – картата струва 10 Евро на година, а преводът от oDesk към Skrill ти е 1$). Когато изпратите пари от oDesk в Skrill след 1 ден (ако е през почивни дни е повече) вече можете да ги теглите от банкомат (за което също може да има такса за теглене и тя да не е малка, така че ще трябва да го проучите – аз този метод не съм го пробвал и не съм сигурен, че е добър). Ако превеждате много пари на веднъж (над 2000 долара) преди години съм го смятал, че е по-изгодно да си ги пратите в сметка, която е в долари и да използвате от oDesk “Wire Transfer (USD) $30 per withdrawal to Bulgaria”. При този начин има МНОГО ВИСОКА ТАКСА от oDesk – 30$ за транзакция, но при суми над 2000 долара на веднъж това май е най-изгодният начин и си избивате парите от таксата (и даже сте на печалба) като си ги изтеглите от банката в долари кеш и отидете да ги обмениш в добър Change (най-добре да работят до третият десетичен знак – в София има поне 2-3 такива и са добри, а ако си ги обмените в самата банка за 2000 долара можете да загубите до 100 лева само от курса на долара). Има и други начини – през PayPal или Pioneer, но те са по-изгодни само в много специфични случаи. По-рано PayPal имаха и директно обръщане в лева (по доста лош курс долар-лев) и се получаваха в България като вътрешен превод в лева и никоя бг банка не взима комисионна за такъв превод. Не съм сигурен дали този начин е още възможен – ако изберете Euro от PayPal е възможно пак да идват като вътрешен превод, но не съм го тествал.
  2. Когато клиентът ви плати парите се появяват в oDesk. Първоначално се появяват като Pending Transaction (предстояща), а след около два дни до Pending започва да пише и точната дата, когато парите ще са в личната ви сметка (портфейл) в oDesk (датата ще е след още няколко дни). Когато парите ви са в сметката в oDesk, за да спестите малко от таксите, можете да изчакате да се съберат повече на веднъж от други клиенти и чак тогава да ги изпратите (withdraw) през избраният от точка 1 payment method. Разбира се можете и да не чакате, а веднага да си ги изпратите. Когато в личният ви портфейл имате повече от 1000$ oDesk задължително ще направи автоматична транзакция веднъж в месеца през избаният от вас метод за разплащане без да е нужно да натискате на withdraw. Можете да изберете и друг период на автоматично изплащане от User Settings > Get Paid. Възможните периоди, които можете да изберете са: всяка седмица, веднъж на две седмици и всеки месец. Автоматичното изпращане ще се извърши само ако имате над 1000$ в портфейла, а всякакви суми (по-малки или по-големи от 1000$)  можете да си изпратите и сами по всяко време чрез натискане на бутона withdraw.

Как стои въпросът с плащането на данъци по изработените проекти?”

Тук съм писал малко за данъците: http://www.network-hv.com
Друг вариант освен допълнителен доход е да се самоусигуряваш върху определена сума над изисквуемият минимум (около 35% върху 450лв. примерно) и останалото да е допълнителен доход (10%) – разпечатваш си сертификат за доходите на края на годината от сайта и го прилагаш към декларацията. Счетоводителите малко не са подготвени в тази област и различните ще ти кажат различни неща. Другото е да си направиш фирма (минимум около 200 лв. общо държвната такса +адвокат да ти подготви документите. Повечето ще ти вземат над 250-300, но имав и приятел, които ги изготвя за около 200). И после се осигуряваш като шеф на фирмата и си плащаш абонамент на счетоводител да води нещата. Във всичките тези варианти освен допълнителният доход (10%) трябва да си доста сигурен във възможностите ти, защото стартираш от 200 – 600 лв. данъци на месец, в зависимост от това, на колко се осигуряваш.

Сигурен метод за изкарване на пари ли е, в смисъл дали наистина превеждат пари и не е само да вършиш работа и накрая нищо да не ти дадат?”

Да, сигурно е. Шансът да попаднеш на някой, който не плаща е много малък. По почасов проект е невъзможно да не ти платят, защото времето ти и дали работиш се засича автоматично от софтуер и сайтът ти гарантира плащането. По проект по фиксирана цена клиентът може да прецени дали да ти плати или не, но както вече ти казах огромната част от хората са сериозни и плащат. Напоследък когато работя по фиксирана цена обикновено след няколко часа работа (когато вече имам какво да покажа готово) помолвам клиента да ми плати част от сумата, която смятам че съм изработил до момента – и така всеки път, когато стигнем до ключов момент – по този начин винаги съм уверен че ще ми плати. Още преди да кандидатстваш можеш да видиш рейтинга и оценката на работодателя, дадена от другите хора, които е наемал на работа. Ако до момента не е наемал нито веднъж пак имаш някаква възможност да прецениш – ако до сега е пуснал 10 или 50 работи и още не е наел никой въобще не се занимавай с него. Примерно:

Total Spent: $2,089 ; Hours Billed: 38 ; Jobs Posted 12 ; Hires 11 ; Open Jobs 2 ; – това e OK,
Total Spent:Over $50,000 ; Hours Billed:6948 ; Jobs Posted:2644 ; Paid Contracts: 2369 ; Open Jobs:93 ; Active Contracts:122 e супер – такъв може да си сигурен, че ще плати каквото сте се уговорили и освен това като завършиш проекта ще те оцени сравнително обективно, защото вече е работил с много хора, но такива почват да ти пишат чак като натрупаш рейтинг,
Total Spent: $0 ; Hours Billed: 0 ; Jobs Posted 1 ; Hires 0 ; Open Jobs 1 ; – също е OK, защото този е нов, но голямият процент от хората са честни и плащат, обаче
Total Spent: $0 ; Hours Billed: 0 ; Jobs Posted 120 ; Hires 0 ; Open Jobs 22 ; – вече означава, че този пуска някакви работи и само търси безплатни съвети от тези, които кандидатстват, но никога няма да наеме никой или ако плати нещо на някой то ще е много малко – такива като видиш въобще не кандидатствай.

 

Не разбирам след като има фиксиран бюджет защо е нужно да вписвам някакви цифри и ако е наистина наложително каква е нормалната сума, която мога да впиша?”

Клиентът определя ориентировъчен бюджет. Можете да кандидатствате с цена избрана от вас, която е по-висока, по-ниска или равна на бюджета. Понякога клиентът не може да прецени правилно колко би отнело завършването на проекта, както и доколко квалифициран е трудът. Нищо не ви пречи да кандидатствате с много повече от бюджета, но винаги трябва да преценявате дали много високата цена е обоснована добре в писмото ви, защото иначе клиентът няма да избере вас. Когато вече имате рейтинг и са ви оценили добре по достатъчно проекти, тогава вече имате по-добър шанс да ви наемат и за по-високо заплащане, особено ако ги убедите, че го заслужавате.


Въпросът ми е какво трябва да пиша в мотивационното писмо и как да кандитаствам за работа. Също така при попълване на профила ми излезе Title, Overview и Hourly Rate? Какво трябва да попълвам там?”

Title – пишете най-общо с какво се занимавате

Overview – пишете какво образувание и опит имате с различни работи, какви работи ви интересуват, колко време на седмица обикновено имате свободни, какви допълнителни умения имате и др.

Hourly Rate – това е ориентировъчно какво заплащане на час очаквате. За всяка отделна работа можете да кандидатствате с различна цена, но тази е ориентировъчна за клиентите, които сами ви намират и е тази, която е видима в профила ви.

Мотивационното писмо го пишете отделно за всяка работа (поне основната част от него). Ако трябва прочетете за конкретната задача за да можете да се ориентирате допълнително и да не изглеждате непотготвени. Обикновено не отделям повече от 5-10-15-20 минути за мотивационното писмо, но ми се е случвало за някои работи да ми отнеме 3-4 часа само то. Давам пример на български, а вие си го преведете с ваши думи на английски:

Здревеите,
Имам x години опит с …. и съм завършил еди какво си. Интересувам се от работата и вярвам, че е подходяща за мен. Предлагам следното решение: (пишете конкретно за тази работа)…. Очаквам да ми отнеме ориентировъчно xx часа/дни/седмици за да завърша работата и смятам цената (xx на час за почасов или xx за целият проект, ако е за фиксирана цена) от еди колко си долара за удачна, защото. Свободен съм предимно еди-кога си и очаквам да получите финалният продукт до еди кога-си.
Очаквам да ми пишете.
С уважение,
ZZZ

В мотивационното писмо използвайте и част от термините/описанието, които е използвал клиента, но с ваши думи – така ще го уверите, че сте прочели описанието на работата внимателно, защото има някои хора, които въобще не четат, ами кандидатстват на всеки с един и същи текст.

Всичко, което видях ми хареса много, но виждам, че всичката работа е винаги с английски. Така ли е или аз се лъжа?”

Голямата част от работите, които излизат са на англииски, но има и на други езици. Ако имаш предвид работата да е на български език, то такива излизат във всеки от предложени сайтове, но много, много рядко. Аз лично съм работил с клиент българин отдалечено през интернет само веднъж.

Искам да се регистрирам, но когато стигна до полето в което трябва да посоча категория работа, то е неактивно и не мога да го попълня.”

В полето за категория работа имаш възможност да избереш с отметки пред конкретните категории, които те интересуват и не ти дава да попълваш свободен текст. Конкретни умения можеш в последствие или веднага да попългиш от “Skills”. Попълвай си профила постепенно, а междувременно почни да следиш обявите и да кандидатстваш за всичко, което можеш да свършиш. Ако си направиш профили в повече от един от предложените в колонката отдясно сайтове ще имаш достъп до повече работа и работодатели. Различните сайтове дават различни възможности и са организирани по различен начин, но всичките предложени са сред най-добрите в бранша. Не се притеснявай да питаш, ако имаш и други въпроси.

 

Днес се регистрирах в този сайт и не съм много наясно с него. Търся работа,за предпочитане почасова или надомна, понеже си имам и основно занимание.”

В кой от предложените сайтове си направи профил? В oDesk ли? oDesk e най-бързо развиващият се, но във Freelancer и Witmart за сега има много повече потребители и различни възможности за работа. Прочете ли цялата информация, която има тук: http://ChangeTheWorldWork.com? Разгледа ли основните категории работа, които се предлагат. Категориите от oDesk ги има преведени на български. Ако си направиш профили и в другите сайтове ще видиш и техните категории – за всеки сайт категориите са различни, но всеки се опитва да покрие по-голяма част от спектъра работи, които могат да се предлагат отдалечено през интернет. Така ще имаш и достъп до повече работодатели. Кандидатствай за всяко нещо, което мислиш, че можеш да свършиш – рано или късно ще те наемат за нещо и ще започнеш да изкарваш допълнителен доход. Колкото повече проекти завършиш – толкова по-лесно ще си намираш нови и по-добре платени. Питай, ако имаш въпроси – ще се опитам да помагам.

 

За клиента – Какво означава “Total Spent = 0$”?

Total Spent 0 обикновено означава, че този работодател е нов и до сега не е плащал през oDesk и не межеш да му видиш рейтинга. Това обикновено не е проблем – когато ме е наемал човек, който няма още рейтинг винаги ми е плащал каквото сме се уговорили. Ако обаче е пуснал 10 работи и до сега не е наел никой въобще не се занимавай с него. Примерно:
Total Spent: $2,089 ; Hours Billed: 38 ; Jobs Posted 12 ; Hires 11 ; Open Jobs 2 ; e OK,
Total Spent:Over $50,000 ; Hours Billed:6948 ; Jobs Posted:2644 ; Paid Contracts: 2369 ; Open Jobs:93 ; Active Contracts:122 e супер – такъв може да си сигурен, че ще плати каквото сте се уговорили и освен това като завършиш проекта ще те оцени сравнително обективно, защото вече е работил с много хора, но такива почват да ти пишат чак като натрупаш рейтинг,
Total Spent: $0 ; Hours Billed: 0 ; Jobs Posted 1 ; Hires 0 ; Open Jobs 1 ; също е OK, защото този е нов, но голямият процент от хората са честни и плащат, обаче
Total Spent: $0 ; Hours Billed: 0 ; Jobs Posted 120 ; Hires 0 ; Open Jobs 22 ; вече означава, че този пуска някакви работи и само търси безплатни съвети от тези, които кандидатстват, но никога няма да наеме никой – такива като видиш въобще не кандидатствай.

 
ВНИМАНИЕ! Избирайте сигурни пароли за профила си! Всяка комуникация с фрийланс сайтовете е криптирана, но ако паролата ви е слаба някой може да получи достъп до личната ви сметка (портфейл). Задължително паролата ви трябва да е дълга и в нея да присъстват малки букви, големи букви, цифри и специални символи. Пазете паролата си на сигурно място – най добре в главата! По изключение можете да дадете паролата си и на някои, който ви е близък, но това също не е препоръчително. Никога не давайте паролите си при поискване през имейл, през социални мрежи или през където и да е другаде!