Програмисти за вашият бизнес

Специалисти за вашият бизнес

Всеки бизнес има нужда от специалисти в най-различни сфери и понякога се налага някои задачи да бъдат аутсорсвани. Това могат да бъдат компютърни спeциалисти – професионални програмисти (за уеб сайтовеинформационни системибази данни, софтуер за мобилни телефони, смартфони и таблети) или други специалисти и спицшализирани услуги за бизнеса (статистически анализ, международни правни или регионални правни, за някои от които много по-трудно бихте намерили подходящ кандидат в България, дизайн и мултимедия, презентации, електронен маркетинг, съпорт, преводи, включително от и на български език, както и от английски на всеки друг език и др.). Ако искате вашите проекти и бизнес да са в крак с новите технологии, на тази страница ще разберете как да намерите десетки специалисти от цял свят в бързи срокове без допълнителни разходи и да наемете подходящите кандидати дистанционно. Аз лично съм наемал два пъти хора през oDesk за да ми помогнат за конкретно нещо – и двата пъти съм бил доволен от резултата.

Графично представяне на икономиката на глобалният интернет трудов пазар в реално време можете да видите тук: светът на глобалният трудов пазар – графично представяне в реално време.

9 от 10 работодатели, наемали дистанционно казват, че това е направило бизнесът им по-конкурентоспособен


3 от 4 работодатели, наемали дистанционно казват: "това помогна на бизнесът ми да расте"


87% от работодателите, наемали дистанционно казват, че "биха наели дистанционно отново"Има три лесни стъпки за да намерите и наемете подходящите кандидати:

  1. Създайте профил на вашата фирма (физическо или юридическо лице)
  2. Опишете вашият проект максимално точно и ясно и създайте нова работа (Post a Job)
  3. Обсъдете необходимите подробности с кандидатите и наемете кандинатът, който одобрите. Междувременно изберете и верифицирайте начин на плащане – за България възможностите* са PayPal, Visa, MasterCard, American Express.
    *В различните сайтове, предложени в колонката отдясно начините на плащане може да се различават.

ВНИМАНИЕ! Избирайте сигурни пароли за профила си! Всяка комуникация с фрийланс сайтовете е криптирана, но ако паролата ви е слаба някой може да получи достъп до личната ви сметка (портфейл). Задължително паролата ви трябва да е дълга и в нея да присъстват малки букви, големи букви, цифри и специални символи. Пазете паролата си на сигурно място – най добре в главата! По изключение можете да дадете паролата си и на някои, който ви е близък, но това също не е препоръчително. Никога не давайте паролите си при поискване през имейл, през социални мрежи или през където и да е другаде!

Трудовият пазар през итернет е силно конкурентен и поради тази причина и цените на предлаганите услуги също са силно конкурентни. Когато търсите програмисти в България ще се сблъсквате с не една и две преградни стени, които пречат на вас и вашият бизнес – завишени цени на услугите, слаба конкуренция и малък избор на възможните кандидати, плащате за продукта “такъв, какъвто е”, вместо за продукта “тъкъв, който ви трябва и ви върши работа”, често срещате ниска компетентност, съчетана с чувство за величие, характерно за голяма част от програмистите. За да преодолеете тези пречки и за да отворите нови възможности за вашият бизнес прочетете надолу – вашият бизнес може само да спечели от това.

Програмирането е една от най подходящите професии за дистанционна работа, а добрите програмисти са хората, които до най-голяма степен са компетентни да впрегнат новите технологии и интернет така, че да ви доставят бързо ефективен програмен продукт дистанционно. Има и много други услуги, от които вашият бизнес може да се възползва, за да се развива и да достигне до нови пазари – изчерпателен списък на основните дейности предлагани дистанционно през интернет можете да намерите по-надолу на тази страница.

Създаването на профил отнема 5-7 минути и е безплатно както за физически, така и за юридически лица. За да кандидатстват точните хора най-важното е да отделите време, за да опишете вашият проект максимално точно и ясно, защото колкото по-точно е описанието на работата, толкова по-подходящи ще са кандидатите, които кандидатстват. Описването на проекта ще е единственото нещо, което ще ви отнеме време – от тук нататък поемат специалистите. Ще се учудите колко бързо и лесно ще намерите точните хора, които да завършат успешно вашият проект. За да изберете кандидат по-лесно, вие виждате оценка по шест критерия + текст за всеки от кандидатите. Оценките се дават от всеки работодател на съответният кандидат за всички проекти, по които е работил до момента.

Има два основни типа проекти:

  • Проект на фиксирана цена – уговаряте се с за конкретна цена (бюджет). Плащате само за свършена работа. По такъв тип проект можете да платите по-малко или повече от уговорената цена в зависимост от това дали сте доволни от свършената работа. При проект по фиксирана цена нищо не ви задължава да извършите каквото и да е плащане, но ако не платите ще имате все по-малко кандидати (или нула) за другите ви проекти. Това е интернет еквивалентът на Граждански Договор (Договор за Изработка).
  • Почасов проект – уговаряте се цена на час и седмичен лимит на часовете, а специална програма следи дали човекът работи по вашият проект и какво точно. Във всеки един момент (в реално време или на края на седмицата) можете да видитe дали той наистина работи/е работил по вашият проект. При почасови проекти вие задължително плащате за всеки един час, през който наетият от вас човек работи по вашият проект, дори и проектът да не е завършет и това плащане се гарантира от сайта. Във всеки един момент, ако не сте доволни от работата можете да прекратите договорът и да напишете лоша оценка на кандидата, така че той трудно да си намира следващи проекти. Това е интернет еквивалентът на Трудов Договор – плащате за работно време, а не за свършена работа.

В друга статия съм описал някои аспекти, които са силно свързани с информацията предоставена на тази страница – например как да избирате подходящи кандидати за вашите проекти и колко кандидати можете да очаквати за даден проект. Тази статия можете да прочетете от тук: “Идеи за създаване на собствен бизнес през интернет – Агенции“.

Основни категории програмни продукти и услуги за бизнеса, които се предлагат дистанционно през интернет:

-Очаквайте скоро-